Het thema 'Onder de grond' gaat zijn 'gangetje' ;-)

We hebben de 4de dag van ons thema achter de rug en hebben al heel wat bijgeleerd!  De aarde onder onze voeten is de thuis van heel wat dieren. 

De eerste 2 dagen werden vooral aan 'de mol' gewijd.  Een fascinerend diertje dat bijna niets ziet of hoort maar wel razendsnel wormen kan vangen en een vernuftigd systeem van gangen maakt onder de grond.  We vonden een molshoop in de speeltuin, dat wil zeggen dat er daar een mol woont!

 

Vandaag gingen we op wormenjacht.  Het internet leerde ons dat we 'trillingen' moesten maken om de wormen naar boven te laten komen.  We staken een spade in de grond en maakten bewegingen en in geen tijd konden we de wormen van dichtbij bekijken.  Ook door te trappelen met  onze voeten kwamen de wormen naar boven!  Samen maakten we een leuk huisje voor de wormen zodat we ze enkele dagen in klas kunnen houden om hun gangetjes van dichterbij te bekijken. 

Voor de themahoek schilderden we een doos waar we gaten in maakten.  Met handpoppen kunnen we nu samen allerhande verhaaltjes spelen.

We maken wormen in plasticine en versieren pijperagers met kleurrijke parels zodat ze ook 'kunstige' wormen worden.  Deze laatste activiteit is trouwens een prima activiteit om onze fijne motoriek te oefenen.

Op de lichttafel mochten we kliederen met scheerschuim en bruine verf.  Ideaal om de gangetjes van de worm of de mol na te maken.  Er is zelf een wormpje die 'Irmelin' kan schrijven! ;-)

Op het krijtbord tekenen we de stekels van de egel en de kleuters oefenden het knippen met de gangen van de mol.  Enkele geïnteresseerde kleuters maakten zelf een 'ondergronds doolhof' voor een knikker met een schoendoosdeksel en takjes uit de natuur.